Retro-shoppen in Japan (Akihabara & Den Den Town)

Interessante advertenties, discussies en alles over verzamelen.
Gebruikersavatar
Apenheul
Beheerder
Beheerder
Contacteer:
Locatie: Eindhoven
Berichten: 14600
Lid geworden op: 16 dec 2013, 11:31

Retro-shoppen in Japan (Akihabara & Den Den Town)

08 jan 2015, 00:29

Akihabara (Tokio) vs Den Den Town (Osaka)

Dit topic gevat algemene tips bij het zoeken naar retro-games in Japan, maar er zijn twee districten die in het bijzonder belicht zullen worden in Tokyo en Osaka. Akihabara (ookwel Akiba genoemd) en Nipponbashi (ookwel Den Den Town genoemd) zijn twee regio's die onder andere bekend staan om Otaku merchandise. De term Otaku wordt gebruikt om allerlei vormen van haast neurotische passie aan te tonen rondom media zoals video games, manga en anime. Het is dus ook niet vreemd dat juist in deze gebieden nog altijd speciaal-en recyclezaken bestaan die retro consoles en spellen verkopen. Dit soort zaken zijn niet beperkt tot bovengenoemde districten maar ze zijn er wel het meest geconcentreerd. Laten we eerst eens kijken waar je op moet letten als je zo'n winkel zoekt:

De twee belangrijkste tekens om te onthouden als je rond kijkt of zelf nieuwe winkels wilt ontdekken zijn deze:
AfbeeldingAfbeelding
GE-MU, oftewel game, is de schrijfwijze die het vaakt voor komt in Japan. Let er wel op dat dit niet per se betekent dat het om console-games (ook wel tv-games genoemd in Japan) gaat. Het kan ook over een arcade gaan, en als er PC GAMU staat dan worden daar vaak visual novels of zogenaamde 'ero' games mee bedoeld waar je naar mag raden wat dat voor games zijn.

De meeste speciaalzaken staan niet toe om meer van 1 exemplaar van een product te kopen en sommige producten zijn zelfs niet te koop voor buitenlanders, dit is waarschijnlijk zo om handelaren af te weren. Zelf shoppen in Japan is ook niet zozeer veel goedkoper dan importeren via eBay, je gaat er geen game vinden die je met veel winst kan doorverkopen omdat er redelijk wat eBay handelaren in Japan zitten die voor relatief lage marges langs de winkels gaan en spullen op eBay verkopen. Maar als je er zelf bent dan kun je wel op je gemak alles bekijken en misschien wel geïnspireerd raken tot aankopen die je niet had voorzien.

Laten we eens beginnen in Tokio, met Akihabara!

Akihabara

Akihabara stond vroeger bekend als 'electric town' maar tegenwoordig vind je er voornamelijk manga, anime, merchandise en video games. De gebouwen zijn hoog en veelal gedecoreerd met anime-afbeeldingen, ook kom je veel in Franse kamermeisjeskostuum-geklede jongeren tegen die bijvoorbeeld zakdoekjes uitdelen met het adres van een zogenaamd maid-café erop. Omdat Akihabara voor de meeste buitenlandse verzamelaars eerste en laatste stop is en de winkeleigenaren zich hiervan bewust zijn liggen de prijzen hier gemiddeld wel wat hoger dan elders. Naast de drie winkels die hieronder besproken worden kom je ook redelijk vaak retro-games tegen in winkels die bijvoorbeeld 2e-hands merchandise verkopen, het aanbod is dan erg klein en vaak cart-only maar als je naar koopjes opzoek bent dan is het misschien wel de moeite waard om in de steegjes buiten de grote straat om rond te lopen. Ook worden Trader en Friends regelmatig genoemd maar daar ben ik zelf helaas nooit geweest. Erg groot ook in Akihabara zijn winkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van nieuwe en 2e-hands figurines, om de zoveel meter vind je weer zo'n winkel en soms zijn ze wel 6 of meer etage's hoog.
 • + Taito Hey arcade met veel retro-games ligt in hetzelfde district en Club SEGA
  + In Tokio zijn sowieso veel bezienswaardigheden
  + Veel figurines en game/anime/manga gerelateerde merchandise
  - Prijzen liggen vaak gemiddeld wat hoger dan in Den Den Town
  - Maid-café reclame komt de strot uit
Super Potatoe

Afbeelding

Als je in Akihabara opzoek gaat naar retro-games dan wordt Super Potatoe waarschijnlijk je eerste stop. Het bevindt zich niet in de grote straat met SEGA en Taito arcades maar in een parallelle kleine straat erachter. Blijf omhoog kijken want je kan de Super Potatoe herkennen aan de voorgevel van het gebouw; Pac-man en twee ghosts. De winkel omvat twee etages en om de winkel te bereiken moet je eerst via een trappenhuis twee trappen omhoog, Een van de verdiepingen specialiseert grotendeels in 8- en 16-bit hardware, software en merchandise. Een verdieping hoger vind je ook artikelen voor latere systemen.
 • + Groot spelaanbod en veel spelcomputers op voorraad (ook bijvoorbeeld Famicom disk-system)
  + Alle games en systemen zijn getest
  + Speciale sectie aanwezig voor 'collectors' artikelen
  - Qua prijs vaak aan de hoge kant
  - Verkopers spreken gebrekkig of geen Engels
Update 18-9-2015
 • + veel Famicom en Super-Famicom games
  - Beduidend kleiner PC Engine aanbod dan voorheen
  - Minder console (hardware) aanbod dan voorheen
Google Street View link

Retro Game

Afbeelding

Om bij deze winkel te komen loop je een paar honderd meter door de grote straat (met SEGA en Taito arcades) weg van het Akihabara station, na enkele blokken heb je een hoog Softmap gebouw aan de linkerkant en een Taito GAME aan de rechterkant van de straat en een stukje verder is de smalle Retro Game winkel aan de rechterkant. Let op de twee Pac-Man sprites en een Super Mario hoog op de voorgevel. Qua aanbod zijn ze een stuk kleiner dan Super Potatoe maar ook hier kun je terecht voor de moeilijker te vinden titels. Wel is de prijs ook hier aan de hoge kant.
 • + Twee verdiepingen met systemen van Famicom tot Playstation.
  + Ze verkopen ook moeilijk te vinden merchandise.
  - Het prijsniveau is erg hoog
  - De winkel is erg smal en vooral als je een rugzak bij je hebt moet je vaak aan de kant om er iemand langs te laten
Google Street View link

Mandarake

Afbeelding

Mandarake heb ik persoonlijk pas voor het eerst in 2015 bezocht. In tegenstelling tot eerder genoemde winkels is Mandarake geen speciaalzaak in retro-games, ze verkopen alles wat met de Otaku-cultuur temaken heeft en op de onderste verdieping kopen ze ook artikelen weer op. Ook staat het bekend om het aanbod in handheld-games en hardware. Mandarake ligt er dicht bij Super Potatoe wat het ideaal maakt om tussen beide winkels op en neer te gaan om prijzen te vergelijken. Het bevindt zich 1 blok verderop, als je Super Potatoe verlaat ga je meteen rechtsaf en bij de eerste straat ga je links en meteen weer rechts. Het gebouw waar je moet zijn is het grote hoge donkere gebouw op het eerste kruispunt wat je daarna tegenkomt. Qua indeling is de winkel wat overzichtelijker en ruimer opgezet dan de overige retro shops in Tokyo; de games zitten in een beschermende plastic cassette en de duurdere games bevinden zich in een vitrine achterin de winkel.
 • + Prettige en ruim opgezette winkel
  + Groot aanbod in retro handheld-games en hardware
  - Minder aanbod in console-games en hardware dan eerder genoemde winkels
Google Street View link

Nipponbashi

Nipponbashi, ookwel Den Den Town genoemd, is voor Osaka wat Akihabara voor Tokio is; een district vol Otaku-cultuur prullaria waaronder dus ook retro-games. Volgens sommigen is het inmiddels Akihabara voorbijgestreefd als het gaat om retro-shopping, een mening waarbij ik mij voorzichtig aansluit hoewel het een subtiel verschil is. Wat Akihabara met figurines heeft heeft Den Den Town met collectible card games. Nog nooit heb ik zoveel verschillende card games bij elkaar gezien en zo'n bloeiende 2e-hands handel gezien. Aardig wat winkels bieden ook nog Engelstalige Magic The Gathering kaarten aan voor naar onze standaarden spotgoedkope prijzen. Toch is Magic maar een 'kleine' game voor Japanse standaarden als je ziet hoe ongelofelijk veel verschillende spellen er zijn, die vaak ook nog actief in speciaalzaken gespeeld worden. Dit district is een stuk minder imposant om doorheen te lopen dan haar tegenhanger in Tokio, de gebouwen zijn een stuk minder hoog en het komt over als een oud winkelcentrum net buiten de binnenstad. Toch is het voor de bewuste retro-verzamelaar met een hart voor producten van Japanse afkomst een plaats die je niet over mag slaan.
 • + Veel retro- en collectible card game stores in een klein gebied
  + Over het algemeen gemoedelijke prijzen en aanbod
  - Qua bezienswaardigheden in de stad zelf is Osaka minder interessant
  - Arcades in de buurt zijn moderner en meer op gokkasten en grijpmachines gericht
Update 18-9-2015

Super Potatoe

Afbeelding

Toen we eindelijk de Super Potatoe in Den Den Town vonden leek deze verhuisd of gesloten, op een rolluik stond het logo met wat Japanse tekst erbij welke er later op bleek te duiden dat de ingang van deze winkel aan de andere kant van het gebouw zit, dus aan een parallelle straat ligt. Om er te komen moet je de weg inslaan op de t-splitsing bij het hoge GAME Taito Station gebouw, als het goed is loop je dan recht af op een winkel die Animate heet (hier verkopen ze o.a. veel anime-gerelateerde artikelen). Sla aan het einde van de straat rechtsaf en iets meer dan 100 meter verderop zie je de groene luifel van Super Potatoe. Deze straat zit overigens ook vol met 2e hands card-game winkeltjes, fans van het spel Magic The Gathering moeten ook eens langs de drie Yellow Submarine winkels en vooral BIG MAGIC 1 straat verderop waar ze onder anderen een echte Black Lotus verkopen.
 • + Veel populaire games en consoles aanwezig
  - Smalle opstelling van rekken en kasten maakt rustig aan rondkijken lastig
Google Street View link

Super Potatoe (Namba)

Afbeelding

Niet ver weg van Den Den Town en op een paar minuten afstand van de noord-exit van het Namba Station ligt nog een Super Potatoe temidden van drie grote arcades. Misschien komt het omdat de andere retro shops bekender zijn op internet maar deze winkel had nog redelijk wat aanbod in zeldzamere games achter vitrines, alleen lijken de games vrij willekeurig geprijsd te zijn; soms in je voordeel en soms in je nadeel. De layout van de winkel is niet ideaal omdat er op de bovenverdieping 1 krappe route door de winkel is; echt op je gemak een game zoeken is er hier niet snel bij.
 • + Gelegen in een leuke regio met veel arcades en uitgaansmogelijkheden
  + Meer kans op wat lastiger te vinden games
  + Op loopafstand van de andere retro winkels in Osaka ookal ligt het niet in Den Den Town
  - Weinig aanbod qua hardware
  - Krappe winkel
Google Street View link

Game Tanteidan

Afbeelding

In deze winkel heb ik mijn PC Engine Duo-R gekocht. Ze hadden er op dat moment twee op voorraad dus ik kon kiezen. De prijs was afhankelijk van de compleetheid en de staat van het systeem, een sticker gaf in het Japans aan wat de staat was; in mijn geval ontbrak de handleiding en was de console geel geworden van het roken; maar daarmee was hij wel 20 euro goedkoper. De verkopers spraken geen Engels.
 • + Twee etage's met veel aanbod van Famicom tot en met Saturn en 3DO.
  - Verkopers spreken geen Engels
Google Street View link

A-Too Media Recycle Shop

Afbeelding

Dit mag ik wel omschrijven als de beste ontdekking in Osaka als het om retro-shoppen gaat. Het is van de buitenkant niet meteen duidelijk dat ze hier retro games verkopen maar ze hebben in ieder geval voor Famicom, Super Famicom, Genesis en PC Engine een redelijk aanbod en de artikelen zijn over het algemeen goedkoper geprijsd dan bij speciaalzaken zoals Super Potatoe en Game Tentaidan.
 • + Prijzen liggen gemiddeld een stuk lager dan bij Super Potatoe en Game Tanteidan (update 18-9-2015: inmiddels niet meer)
  + Je mag alle games / CD-ROMS eerst inspecteren voordat je ze koopt
  - Verkopers spreken geen Engels
  - Beperkt aanbod qua hardware
Google Steet View link

Book-off

Afbeelding

Book-off is een franchise die je in veel steden in Japan tegenkomt. In zowel Tokyo als Osaka zijn meerdere fillialen te vinden. Ze zijn min of meer te vergelijken met De Slegte / Polare in Nederland en verkopen 2e-hands boeken en andere media. In sommige gevallen verkopen ze ook retro-games en hardware, al is het dan in zeer kleine oplagen. Vaak betekent dit oude sportgames voor bijvoorbeeld Super Famicom maar soms kom je ook meer bijzondere dingen tegen voor weinig geld, Houdt dus een oog open voor het gele logo. De schappen met retro-games worden vaak met OLDSOFT gelabeld.

Wrap-up

Ik hoop dat je er wat van opgestoken bent en wens je veel plezier en succes als je zelf ook naar Japan gaat. Het is een interessant land met een interessante cultuur en wat dat betreft is het wel fijn dat er veel in Tokio te doen is en dat Osaka een zeer geschikte hub is voor culturele uitstapjes; Hiroshima, Kyoto en Nara zijn gemakkelijk met de trein bereikbaar vanuit Osaka en must-visits te noemen voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in de Japanse cultuur.
Gebruikersavatar
Apenheul
Beheerder
Beheerder
Contacteer:
Locatie: Eindhoven
Berichten: 14600
Lid geworden op: 16 dec 2013, 11:31

Re: Retro-shoppen in Japan (Akihabara & Den Den Town)

18 sep 2015, 15:09

Ik heb het artikel geupdate met Mandarake (in 2015 voor het eerst bezocht) en nog een Super Potatoe in Osaka. Ik ben ook nog een A-Too Media Recycle Shop tegengekomen in Kyoto die ik binnenkort toe ga voegen.
Gebruikersavatar
Apenheul
Beheerder
Beheerder
Contacteer:
Locatie: Eindhoven
Berichten: 14600
Lid geworden op: 16 dec 2013, 11:31

Re: Retro-shoppen in Japan (Akihabara & Den Den Town)

18 sep 2015, 20:10

Retro shops in Akihabara raken leeg

Zo heb ik het persoonlijk niet ervaren en ik was er twee weken geleden nog, maar er liggen vooral veel commons en voor de betere games moet je toch in Osaka zijn. Maar de echt zeldzame games zijn daar ook grotendeels weg vrees ik.

Terug naar “Verzamelpraat”