Foul Play – PlayStation 4 – Review

Of het nu om de PS1, PS2, PS3, PS4 of de handhelds gaat, alle reviews vind je hier

Foul Play – PlayStation 4 – Review

Berichtdoor Galious » 06 sep 2018, 22:42

Afbeelding

Je kunt voor het spelen van Foul Play maar beter geen plankenkoorts hebben, want deze indie beat ‘em up van de Britse ontwikkelaar Mediatonic speelt zich geheel af op het toneel van een Engels theater begin 20e eeuw. In een eenmalige voorstelling zal Baron Dashforth een boekje open doen over zijn grootste avonturen als demonenjager. Samen met zijn jonge sidekick Scampwick Steerpike zal de Baron de ongelofelijke maar ware gebeurtenissen uit zijn leven live naspelen op het toneel. Kosten noch moeite zijn gespaard om deze shockerende, spectaculaire maar bovenal uiterst vermakelijke show voor het publiek tot leven te brengen!

The Brawling British
Foul Play is in essentie een traditionele 2D side-scrolling brawler in de stijl van de Teenage Mutant Ninja Turtles en The Simpsons arcade games. Als de excentrieke Dashforth, die erg veel weg heeft van Mr. Monopoly – compleet met monocle, hoge hoed en indrukwekkende snor – loop je van links naar rechts over het toneel en sla je tientallen vijanden in elkaar met je wandelstok; hét wapen van een echte gentleman. Een tweede speler kan meedoen in local of online co-op en deze bestuurt dan de jonge Scampwick, een ruig schoorsteenvegertje die net zo behendig is met zijn bezem als de Baron met zijn wandelstok.

Als je ooit een brawler gespeeld hebt, zul je je direct thuis voelen op het toneel van Foul Play. De besturing is net zo traditioneel als het genre zelf: de linker analoge stick of de D-pad bestuurt je personage; de vier face buttons van de controller worden gebruikt om te springen, aan te vallen, vijanden de lucht in te lanceren en om vijandelijke aanvallen af te weren. Ter verdediging kun je o.a. blocken en een ontwijkende dash maken, maar blocken is eigenlijk overbodig omdat juist het succesvol afweren van aanvallen met de parry-knop essentieel is in het combo systeem dat de hoofdrol speelt in de gameplay van Foul Play.

Afbeelding

The Show Must Go On
De grote grap van Foul Play is dat de actie is opgezet als toneelstuk. Je ziet het publiek zitten voor het toneel; de vijanden zijn gewoon acteurs in knullige kostuumpjes; de decors worden op-, af- en omgebouwd tijdens iedere scène overgang, met complete kartonnen kastelen die opgetakeld worden in de achtergrond, toneelknechten die net even de laatste hand leggen aan een rekwisiet, de regisseur die het toneel opsnelt om een als zombie verklede acteur zijn vergeten tekst in te fluisteren (“KILL“) en ga zo maar door. Visueel levert dit regelmatig leuke grapjes op. De stijl is ook uiterst charmant uitgewerkt en een genot om naar te kijken.

Het doel van het toneelstuk is niet zozeer om vijanden zo snel mogelijk in elkaar te meppen, maar om het publiek zo goed mogelijk te vermaken door indrukwekkende scènes neer te zetten vol spannende gevechten met spectaculaire combo’s. Je begint met een vrij beperkt aantal attack moves, maar na ieder level unlock je een nieuwe move of upgrade voor een oude move die het gevechtssysteem verder uitdiept en het combo-potentieel steeds groter maakt. Afweren is daarbij cruciaal, omdat een succesvolle parry je combo niet onderbreekt en je in staat stelt om in een vloeiende, doorlopende combo de ene vijand na de andere af te poeieren.

Net als in bijvoorbeeld de Batman Arkham games geven vijanden van tevoren een seintje wanneer ze op het punt staan om aan te vallen. Door tijdig op de parry-knop te drukken kun je hun aanval afweren, de vijand vastgrijpen en snel terugslaan met een combo, piledriver of worp (waarmee je weer andere vijanden omver kunt kegelen). Als je eenmaal de techniek te pakken hebt van aanvallen, op tijd parryen en tegenaanvallen en je hebt het ‘ritme’ te pakken tijdens een gevecht met wel tien vijanden tegelijk, is het heel erg gaaf om 100, 150 of zelfs 200+ hit combo’s uit te voeren en als een onaantastbare ninja met een grote groep vijanden af te rekenen zonder zelf ook maar een schrammetje op te lopen.

Afbeelding

Tough Crowd
Het spel bestaat in totaal uit vijf verschillende toneelstukken, waarvan de eerste vier toneelstukken zijn onderverdeeld in 5 acts (ofwel levels), en het laatste in twee acts. Elke act bestaat weer uit een aantal scènes, waarin een groep vijanden verschijnt die je moet verslaan alvorens verder te kunnen naar de volgende scène. Een “perfect scene”, waarin je met alle vijanden afrekent met één lange ononderbroken combo van aanvallen, parry’s en tegenaanvallen, wordt rijkelijk beloond door het meelevende publiek. Het publiek reageert enthousiast op spectaculaire gevechten en vooral de jeugdige toeschouwers gaan soms zo op in het toneelspel dat ze Dashforth en Scampwick toeroepen om bijvoorbeeld een combo van 50 hits te maken, of om met een bepaalde schurk als laatste af te rekenen. Door deze wensen van het publiek te vervullen stijgt uiteraard de waardering en het enthousiasme van het publiek.

Omdat Foul Play uiteindelijk maar een toneelstuk is met acteurs, kun je als speler niet dood gaan. Het spel kent dan ook geen levensmeter, maar een zogenaamde mood-o-meter, die de stemming van het publiek peilt. Deze mood-o-meter is vergelijkbaar met de Rockmeter uit de Guitar Hero games. Als je teveel klappen oploopt, word je uitgejouwd door het publiek en raken de toeschouwers al te zeer ontstemd over je slechte optreden, dan stopt het orkest met de muziek en niet lang daarna valt letterlijk het doek en is de voorstelling afgelopen. Door succesvolle combo’s uit te voeren en verzoekjes uit het publiek te vervullen kun je de gunst van het publiek weer terugwinnen.

Ook vergelijkbaar met Guitar Hero is de “Show Stopper” meter, die hetzelfde werkt als de Star Power meter in de muziek games van Harmonix. Deze meter vul je door combo’s uit te voeren en zelf geen klappen te incasseren. Kom je in moeilijkheden en daalt de mood-o-meter tot een gevaarlijk laag niveau, dan kun je met een druk op de linker of rechter shoulder button de show stopper activeren, waardoor je tijdelijk extra snel de mood-o-meter omhoog kunt krijgen met iedere rake klap die je uitdeelt.

Afbeelding

Splendid Show!
De mood-o-meter en show stopper mechanics zijn geinige implementaties in het brawler genre, maar nemen wel een deel van de uitdaging weg. Het is vrij gemakkelijk, zelfs in eindbaasgevechten, om de mood-o-meter uit de gevarenzone te krijgen door je even uit de voeten te maken en een paar snelle en simpele combo’s uit te voeren op een van de kleinere vijanden. Maar de echte uitdaging van de game is dan ook niet gelegen in het simpelweg completeren van een level, maar om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Wederom vergelijkbaar met de Guitar Hero games worden je prestaties namelijk beoordeeld aan het eind van ieder level en krijg je een rating van 1 tot 5 sterren. Om elk level met een 5-sterren rating af te ronden, zul je flink je best moeten doen!

In elk level zijn er ook nog eens drie optionele challenges te voltooien (bijvoorbeeld drie perfect scenes halen, een 100+ combo maken, en een x aantal vijanden door het decor smijten). Als je alle drie van deze challenges hebt voltooid in een act, unlock je een medaillon dat je kunt equippen om je personage een handige buff te geven (zoals de mood-o-meter die minder snel zakt als je klappen krijgt, een combo multiplier, de show stopper meter stijgt sneller, etc). Je kunt maximaal twee van deze medaillons tegelijk equippen, waarbij er ook speciale co-op medaillons zijn voor twee spelers.

Afbeelding

Encore
Foul Play is een erg leuke brawler. Het is een toegankelijke game, maar vereist wel de nodige techniek. De besturing daarbij is uitstekend, de game is uiterst responsief en erg veel fun wanneer je het combo systeem onder de knie hebt. De (on)bewuste drang om een perfect scene neer te zetten is enorm groot en het is bij succes erg rewarding wanneer je de combometer tot in de honderdtallen ziet oplopen voor een uitzinnig publiek.

De game heeft een redelijke lengte voor een beat 'em up met in totaal vijf toneelstukken, onderverdeeld in totaal 22 acts van circa 10-15 minuten per act. Ik moet wel zeggen dat de actie repetitief is, maar dat is nu eenmaal inherent aan het brawler genre. De leuke gameplay in combinatie met de charmante visuele stijl, waarin je steeds nieuwe details ontdekt, zijn reden genoeg om na het uitspelen zo nu en dan terug te keren voor een potje knokken, zeker als je een maat hebt om in co-op mode te spelen. Ook de uitdaging om elk level met een maximale score af te ronden en om ieder medaillon te unlocken levert genoeg redenen op om na een eerste speelbeurt terug te keren op het toneel.

Afbeelding

Conclusie:
Foul Play is een aanrader voor fans van oldschool brawlers. Traditioneel van opzet, maar met genoeg originele ideeën en een prima combo systeem. De setting van het spel als toneelstuk wordt door de charmante visuele stijl vol humor tot leven gebracht en ook in de gameplay levert dit enkele leuke, frisse elementen op, zoals het vervangen van de levensmeters door een mood-o-meter die de stemming van het publiek meet en de 5-star ratings die het publiek geeft na een voorstelling. De actie is wel repetitief, maar dat geldt voor alle brawlers. Foul Play biedt liefhebbers van het genre in elk geval een uiterst vermakelijke voorstelling, helemaal in co-op. De game is verkrijgbaar voor Xbox 360, PC, PS Vita en PS4. Voor PS Plus members is Foul Play deze maand gratis te downloaden op de laatste twee platformen, dus mis hem niet!

Spelen als:
- je een leuke couch of online co-op brawler zoekt.
- je PS Plus hebt, want de game is gratis in september 2018!
Vermijden als:
- je liever naar een Joop van den Ende theaterproductie gaat.nmkl pjkl ftmch
Avatar gebruiker
Galious
Moderator
 
Berichten: 13887
Geregistreerd: 21 sep 2014, 19:10
Woonplaats: Rotterdam

Re: Foul Play – PlayStation 4 – Review

Berichtdoor Swey » 07 sep 2018, 12:33

Heb deze op de vita gespeeld. Leuke game , maar ik vond het wel vrij snel repetitief worden. Goeie pick up and play game, maar wat mij betreft niet voor de langere speelsessies. Goeie review!
Avatar gebruiker
Swey
 
Berichten: 417
Geregistreerd: 20 dec 2016, 20:57

Re: Foul Play – PlayStation 4 – Review

Berichtdoor Pius » 08 sep 2018, 20:51

Ziet er cool uit. Heeft een beetje een south park-achtige art zo te zien. Ik weet niet of ik het type game ook zou waarderen, maar het spreekt wel aan.

"Come back when you can put up a fight."
Avatar gebruiker
Pius
 
Berichten: 11009
Geregistreerd: 16 mei 2015, 22:00
Woonplaats: Breda

Re: Foul Play – PlayStation 4 – Review

Berichtdoor Joey » 22 maart 2019, 09:51

Toffe art style heeft die game!
Avatar gebruiker
Joey
Moderator
 
Berichten: 7035
Geregistreerd: 17 dec 2013, 19:16

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Top