Jackie's Mega Corner

Nostalgie! Alles vanaf de Atari 2600 t/m de Nintendo GameCube.

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor Apenheul » 17 dec 2018, 11:42Yuzo Koshiro, de componist bekend van o.a. Streets of Rage op de Mega Drive en Sonic op Master System en Game Gear, heeft een cover van de Mario theme gemaakt alsof het op de Mega Drive verschenen zou zijn.
Avatar gebruiker
Apenheul
Beheerder
 
Berichten: 13388
Geregistreerd: 16 dec 2013, 11:31
Woonplaats: Eindhoven

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor segatarian » 17 dec 2018, 18:55

Geinig :)
Avatar gebruiker
segatarian
 
Berichten: 4175
Geregistreerd: 22 dec 2013, 17:29
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor jack-deejz » 23 dec 2018, 17:27

Wel leuk gedaan inderdaad :smile:

Er lopen een olifant en een muis over een brug, zegt de muis tegen de olifant: "wat stampen we lekker he?"
Avatar gebruiker
jack-deejz
 
Berichten: 1044
Geregistreerd: 29 okt 2016, 14:11
Woonplaats: Groningen

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor jack-deejz » 29 dec 2018, 15:45

HARDWARE VIEW *RECAP*

Sega Mega Drive VA0, VA1, VA2 & VA4

Bouwjaar: 1988 t/m 1990 (Model 1)
Regio: NTSC-J (Japan)

Sinds kort heb ik een VA2 revisie van de Mega Drive, wat nu mijn gaming console is. De VA1 staat in de vitrinekast als back-up console, de VA0 en VA4 consoles heb ik bijna allemaal verkocht, één staat nog in de verkoop. Omdat ik graag met eigen oren het verschil wilde horen tussen de verschillende revisies van het eerste model, ben ik gaan uitzoeken hoe ik ze allemaal kan vinden en heb dus tot nu toe de bovengenoemde in mijn bezit of gehad. Ben nog steeds op zoek naar een VA3.

Ondanks dat er duidelijk verschil is in geluid tussen deze revisies, is er meestal ook een klein verschil in geluidskwaliteit tussen consoles die de dezelfde revisie zijn. Dit zou aan de condensatoren kunnen liggen, maar dit betwijfel ik, omdat ze verder foutloos werken. Hieronder een recap van mijn bevindingen:

VA0
Klinkt over het algemeen goed, maar is erg gevoelig voor te harde geluiden en gaat dan vervormen (distortion). Voorbeelden hiervan zijn sommige bassen en de health pick-ups in Streets Of Rage II en sommige tonen in de muziek plus een aantal geluiden in de eerste Ecco The Dolphin, maar ook de muziek tijdens de allerlaatste baas in Castle Of Illusion. Ook kan het geluid in een aantal gevallen wat blikkerig klinken, als het zeg maar net niet te hard is, zodat het net niet gaat vervormen. Deze revisie komt hierdoor soms wat goedkoop over qua geluid en zie ik meer als een collector's item, vooral ook omdat deze intern het meeste verschilt tussen de eerste modellen. Deze revisie heeft namelijk een extra pcb bovenop het moederbord gemonteerd, omdat nog even snel een foutje met de VDP chip verholpen moest worden. Ach Sega toch, toen nog maker van arcade pcb's had te horen gekregen dat Nintendo ook maar eens was begonnen met het maken van een 16-bit console.

Ik heb een aantal van deze revisies gehad en er zit verschil in hoe duidelijk de problemen naar voren komen, maar zijn aanwezig in alle geteste.

VA1
Dit was tot voor kort mijn gaming console. Beter dan de VA0, maar niet perfect. Ook deze kan gaan vervormen bij te harde geluiden en bovengenoemde games vervormen ook op deze console, maar in mindere mate en minder duidelijk, behalve het gekrijs van Ecco in het eerste level, waar de hoge sprong gemaakt moet worden. Verder komt deze revisie nooit blikkerig over en heeft als voordeel wat minder vlak te zijn in de hoge frequenties vergeleken met een VA0 of een VA4 (daar later meer over), heeft wat meer dynamiek in het hoge bereik. Kan ook nadelig zijn trouwens, want sommige hoge tonen zijn daardoor teveel aanwezig en kunnen (meer) gaan "zeuren", zonder dat ik hier over vervorming spreek, zoals b.v. bepaalde stukjes muziek in Road Rash II. Op zich is dit geen verkeerde keus als gaming console, maar toch niet direct een aanrader voor wie het beste geluid wil. Gek vind ik het wel, dat de problemen nog niet geheel waren opgelost met deze revisie.

Heb ook een aantal van deze revisies gehad en net als bij de VA0, kleine verschillen tussen de VA1 revisies, de één net wat beter dan de andere.

VA2
Ik ben blij dat ik deze gevonden heb, want ik was al wel eens bezig geweest met het uitzoeken van hoe je bepaalde revisies kunt vinden, zonder dat de console open gemaakt hoeft te worden, en ik geloof dat ik nu weet hoe je deze revisie kunt opsporen, maar ben hier nog niet helemaal zeker van. Daar maak ik later nog wel een onderwerp van in dit topic. Dit was trouwens de eerste revisie dat in de US werd uitgebracht, in 1989.

Is deze beter dan de VA1? Ja, en een beetje nee. Ook deze revisie heeft nog moeite met te harde geluiden, maar zijn een stuk verbeterd t.o.v. de VA1, welke weer beter was dan de VA0. Het gekrijs van Ecco tijdens de hoge jump in het eerste level is nu in ieder geval veel beter te verteren. Verder komt het geluid nooit blikkerig over, waar de VA0 soms last van heeft. Verre van dat zelfs, want de muziek klinkt nu beter dan ooit (edit: de stemmen van karakters ook), beter dan een VA4, behalve een aantal nummers die dus lichtjes gaan vervormen, zoals b.v. de muziek dat tijdens het stukje in de bar in het eerste level van Streets Of Rage II speelt. Klinkt hier een stuk beter dan de voorgaande revisies, maar nog steeds aanwezig. Ook deze revisie is wat minder vlak in de hoge frequenties vergeleken met een VA0 of VA4, maar op een andere manier dan de VA1. Deze revisie klinkt in dat bereik net iets vlakker dan de VA1, maar bepaalde tonen zijn erg aanwezig, zoals b.v. de Rail Gun in Thunder Force IV. Deze is erg hard vergeleken met de rest van het spel en komt meer naar voren dan bij de vorige revisies, maar gaat gelukkig toch niet vervormen. Dat harde is op zich jammer, want de muziek klinkt zo heerlijk op deze console. Ondanks een paar schoonheidsfoutjes is deze revisie echt wel een aanrader. Nu een VA3 vinden.

VA4
Gemiddeld genomen heeft deze het beste geluid van de revisies in dit onderwerp, omdat deze geen last heeft van vervormingen. Daarentegen zijn de hoge frequenties net wat vlakker dan die van de VA1 en VA2, wat een voor- en nadeel kan zijn. De VA1 heeft iets meer leven in het hoge bereik, maar bepaalde tonen kunnen hierdoor dus (meer) gaan "zeuren". De muziek klinkt op de VA2 beter dan ooit (op een paar uitzonderingen na), maar het geluid in zijn geheel genomen is niet zo goed in balans als op een VA4, waardoor bepaalde tonen dus iets teveel naar voren komen. In ieder geval lijken de meeste problemen wel opgelost te zijn met de VA4, ten koste van wat hoog bereik, of toch niet? Er is namelijk een spel dat in de omgekeerde wereld leeft en gaat vervormen op deze console, terwijl dat niet gebeurt op de vorige revisies. Dit spel heet Yu Yu Hakusho: Makyo Toitsusen, een game van Treasure (Gunstar Heroes). Een aantal VA4 consoles geprobeerd, maar het probleem blijft. Dit was trouwens de eerste revisie dat in Europa werd uitgebracht, in 1990. De Europese VA4's na 1990 klinken in mijn oren wat ruwer, ietsje.

Het was toch een battle voor Sega om zo goedkoop mogelijk een console te leveren met genoeg power voor een nieuwe generatie, de grote concurrent op dat moment was namelijk de NES. Met de soundchips van de Mega Drive is niks mis, maar de onderdelen die ervoor zorgen dat deze geluiden te horen zijn hebben moeite met de Yamaha soundchip en moesten heel precies afgesteld worden, om toch zo goedkoop mogelijk kwaliteit te leveren.

De zoektocht is nog niet geëindigd, de VA3 moet nog gevonden worden, en door het probleem wat betreft Yu Yu Hakusho: Makyo Toitsusen en de VA4 revisie heb ik ook de neiging om op zoek te gaan naar een VA5 en VA6, maar weet niet of ik dat ga doen. In ieder geval, zodra ik een VA3 heb gevonden post ik mijn bevindingen hier en zal dan ook verder ingaan op hoe je bepaalde modellen 1 dus kunt vinden.

Er lopen een olifant en een muis over een brug, zegt de muis tegen de olifant: "wat stampen we lekker he?"
Avatar gebruiker
jack-deejz
 
Berichten: 1044
Geregistreerd: 29 okt 2016, 14:11
Woonplaats: Groningen

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor Apenheul » 29 dec 2018, 18:32

Interessante bevindingen. Het blijven natuurlijk allemaal analoge componenten van verschillende makelij die verschillend kunnen klinken en condensatoren kunnen daar een grote rol in spelen. Een maat van mij vervangt condensatoren van microfoons en versterkers en hoort daar ook veel verschil tussen.
Avatar gebruiker
Apenheul
Beheerder
 
Berichten: 13388
Geregistreerd: 16 dec 2013, 11:31
Woonplaats: Eindhoven

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor segatarian » 31 dec 2018, 11:59

Nog steeds tof dat je hier zo'n studie van maakt.
Avatar gebruiker
segatarian
 
Berichten: 4175
Geregistreerd: 22 dec 2013, 17:29
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor jack-deejz » 31 dec 2018, 20:08

Bijna weer een jaar om, het gaat soms hard, maar...

IK WENS IEDEREEN EEN FIJNE JAARWISSELING EN DE BESTE WENSEN VOOR VOLGEND JAAR TOE!

(een Mega Drive remix van één van de beste SNES nummers ooit gemaakt)

Er lopen een olifant en een muis over een brug, zegt de muis tegen de olifant: "wat stampen we lekker he?"
Avatar gebruiker
jack-deejz
 
Berichten: 1044
Geregistreerd: 29 okt 2016, 14:11
Woonplaats: Groningen

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor segatarian » 05 apr 2019, 19:58

de nieuwe sega / retro bit 6 button controllers zijn te verkrijgen.
zien er goed uit. die van de saturn ook trouwens
http://retro-bit.com/sega-collaboration
Afbeelding
Avatar gebruiker
segatarian
 
Berichten: 4175
Geregistreerd: 22 dec 2013, 17:29
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor jack-deejz » 29 jul 2019, 13:48

AFSLUITER

Het is al enige tijd erg stil hier. Dat komt omdat ik me de laatste maanden meer ben gaan focussen op andere dingen en ben gaandeweg vergeten dit topic de nodige aandacht te geven. Ben ik gestopt met collecten voor de Mega Drive? Nee, dat blijft gewoon rustig aan doorgaan, maar nu echt veel rustiger aan. Er zijn wat andere dingen bijgekomen. Ik heb wel besloten te stoppen met dit, toch wel veel gelezen topic. Ik heb veel plezier gehad met het maken ervan, en de bijdragen van o.a. segatarian, Galious, gekkehenkie en nog vele anderen hebben de puntjes op de vele i's gezet. Bedankt jullie allen!

P.S.: Dit betekent niet dat ik volledig weg ga uit het forum, maar zoals de afgelopen maanden, veel minder aanwezig.

Als afsluiter wil ik nog wat dingen in deze post bundelen:

LAATSTE FILMPJES
Er zijn nog wat YouTube filmpjes die ik graag hier wil delen:
Spoiler: weergeven
Ondanks geen optimale geluidskwaliteit, de Franse taal en de lengte van het filmpje, laten deze gasten redelijk goed zien waarom Yuu Yuu Hakusho: Makyou Toitsusen de beste multi-player game op de Mega Drive is. Ze beginnen op ongeveer 3 minuten en 15 seconden en moeten dan nog even wat potjes op gang komen:


Uitgebreide review van de home brew game Tänzer:


Nog een keer het hele verhaal over waarom Sega gestopt is met het maken van consoles, deze keer verteld door Jenovi:


Meer Mega Drive Mini info:


Maak je eigen Mega Drive Mini:


PRACHTIGE JAPANSE BOX ART
Spoiler: weergeven
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


MIJN TOP 50 SEGA MEGA DRIVE GAMES
Het was me nog nooit eerder gelukt, maar na een aantal keer proberen in de afgelopen jaren heb ik nu toch eindelijk mijn top 50 Mega Drive games weten te maken. 50 vind ik zat, daar was ik al een aantal dagen mee bezig. Het is wat beknopt, maar anders wordt het hier te lang:
Spoiler: weergeven
50. Space Harrier II
Sega
1988
Rail Shooter
1 speler
Het officiële vervolg op het arcade spel van Sega uit 1985, die dankzij gespecialiseerde hardware vloeiender is en beter speelt. Latere rail shooters laten zien dat ook de Mega Drive dit aardig aankan, zoals Burning Force uit 1990 en Panorama Cotton uit 1994. Dit spel heeft z'n charmes.

49. Rocket Knight Adventures
Konami
1993
Platformer
1 speler
Het eerste spel waarin Sparkster de hoofdrol speelt. De besturing, geluid en graphics zijn allemaal erg goed gedaan, maar toch voelt het spel uiteindeijk, voor mij dan, aan als een heleboel bij elkaar gegooide mini games, waar ze een mooi geheel van hebben gemaakt. Niet slecht.

48. Senjou no Ookami II
Sega (original arcade version by Capcom)
1991 (original arcade version 1990)
Top-Down Shooter
1 speler
Mist de drie speler co-op van het arcade origineel, maar voegt een nieuwe modus toe. Twee uitvoeringen van één spel op een cartridge. Deze cartridge werkt voor mij het beste in "short bursts", omdat het beide nog steeds pure arcade games zijn.

47. Mickey Mania
Traveller's Tales
1994
Platformer
1 speler
Eén van de mooier getekende spellen op de Mega Drive. De besturing en het geluid zijn ook goed, alleen kent het spel een aantal erg frustrerende momenten. Niet omdat ze moeilijk zijn, maar zo in elkaar gezet dat het de plezier uit het spel haalt. Toch is deze de moeite waard.

46. Gaiares
Telenet Japan
1990
Shoot 'Em Up (horizontal)
1 speler
Waarschijnlijk wel de moeilijkste shoot 'em up op de console, echt voor de veteranen. Die krijgen niet alleen een goede game met goed geluid en goede graphics, maar ook een interessante mechanic, waarbij de te verkrijgen wapens van de tegenstanders gestolen moeten worden.

45. Comix Zone
Sega
1995
Beat 'Em Up
1 speler
Erg mooie game om te zien, met een vlotte besturing en een grungy soundtrack. Er zijn niet veel, zo niet geen andere spellen die zich letterlijk afspelen in een stripboek. Jammer genoeg wordt het spel erg moeilijk gemaakt door de geringe beschikbaarheid van levens/continue's.

44. Light Crusader
Treasure
1995
Dungeon Crawler (isometric)
1 speler
Een aparte uitschieter voor Treasure, die bekend stond om hun snelle actie en platform spellen. Deze action-adventure doet mij een beetje denken aan de latere Diablo voor de PC, omdat de gehele dungeon zich onder een dorpje bevind. Gelukkig zijn er save points en teleporters.

43. Crying: Aseimei Sensou
Sega
1992
Shoot 'Em Up (horizontal)
1-2 spelers (co-op)
Een duister thema, een duistere soundtrack en een goede besturing. Er kan uit vier verschillende "ships" gekozen worden, ieder met een eigen setje aan beschikbare power-ups (sommige overlappend). Dankzij de unieke sfeer en goede co-op een aanrader voor shoot 'em up fans.

42. Zombies Ate My Neighbors
LucasArts
1993
Top-Down Shooter
1-2 spelers (co-op)
Een leuke co-op ervaring met een komedie-horror thema. Toch begon het spel, na het enkele keren te hebben uitgespeeld, mij uiteindelijk te vervelen. Deze vind ik beter voor heel af en toe, zoals b.v. één keer per (zoveel) jaar met halloween. Blijft wel een uniek spel.

41. Pit-Fighter
Tengen (original acade version by Atari Games)
1991 (original arcade version 1990)
Arena Fighter
1-2 spelers (co-op)
Eigenlijk een slecht spel, maar deze versie speelt wel het best van alle versies, zelfs vergeleken met het arcade spel, al mist hier de drie speler optie. Een beste versie van een "zo slecht dat het goed is" spel. De unieke speelstijl en de interactie met het publiek maken het goed.

40. Super Fantasy Zone
Sunsoft
1992
Cute 'Em Up
1 speler
Een shoot 'em up in een lief jasje, dit keer met een twist. Er kan namelijk vrij naar links of rechts gevlogen worden, i.p.v. automatisch een bepaalde richting uit. Om naar een volgend level te kunnen, moeten alle enemy generators vernietigd worden. Ook is er een shop voor wapens, power-ups etc.

39. Mega Lo Mania
Sensible Software
1993
Real-Time Strategy
1 speler
Dit spel voegt een gok element toe aan het strategy genre. Per level moeten er op ieder eiland manschappen ingezet worden, wat overblijft gaat mee naar het volgende level. Er moeten grondstoffen gewonnen worden, en uitvindingen om een technologische voorsprong te krijgen.

38. Kuuga: Operation Code "Vapor Trail"
Data East
1991
Shoot 'Em Up (vertical)
1-2 spelers (co-op)
Op het eerste gezicht niet een heel bijzonder spel, en dat is het ook niet, maar wat het doet, doet het goed genoeg. Er zijn drie ships beschikbaar, ieder met eigen wapens en power-ups. Dit spel speelt wat makkelijker weg vergeleken met de meeste shoot 'em ups, vanwege de health bar.

37. Ex-Ranza
Gau Entertainment
1993
Run 'N Gun (mech)
1 speler
Het zelfde idee als Super Fantasy Zone, met de enemy generators, maar dan met een mech, die in de meeste levels ook een voer- of vliegtuig moet of kan commanderen. Dit kan het soms allemaal onnodig ingewikkeld maken, maar de vele actie in het spel maakt het goed.

36. Dune: The Battle For Arrakis
Westwood Studios
1994
Real-Time Strategy
1 speler
De eerste real-time strategy game die ik ooit heb gespeeld, en was meteen (tijdelijk) verslaafd. Nog steeds is het een erg goed spel, ondanks de tragere besturing en geen muis kunnen gebruiken. Wat dieren en bewoners van deze planeet laten zich ook zien. Leuke details.

35. Mega Bomberman
Hudson Soft
1994
Puzzle
1-4 spelers (co-op, versus)
De developer Factor 5 had al een acht speler demo klaar, maar Hudson Soft besloot toch met hun eigen trouwe conversie van Bomberman '94 te komen. Acht spelers zou leuk geweest zijn, en Factor 5 maakte goede games, maar deze directe port is nog steeds een hele goede Bomberman.

34. Mega Turrican
Factor 5
1994
Run 'N Gun
1 speler
Ook bekend als Turrican 3 op de Amiga, is dit toch wel de mooiere en betere versie. De vergelijkingen met Super Turrican zijn ook niet onterecht. Die is misschien kleurrijker (maar niet per se mooier), maar mist ook veel dingen die deze versie wel heeft. Ik noem Mega de beste.

33. Ecco The Dolphin II
Novotrade
1994
Action-Adventure
1 speler
Een luchtiger vervolg op het intense eerste deel. Deze game is eigenijk meer een stuk Mega Drive kunst, ondanks dat het niet de sfeer van het eerste deel haalt. De tekeningen, het kleurgebruik en eigenzinnige art stijl gaan allemaal een stapje verder t.ov. deel één, maar zijn niet per se beter.

32. Desert Strike: Wangan Sakusen
Electronic Arts
1992
Shoot 'Em Up (isometric)
1 speler
Een vroege sandboxed game, waar in ieder level de volgorde van de missies vaak zelf bepaald kunnen worden. Vrij rond vliegen in een Apache helicopter, vriendelijke en vijandelijke troepen, gebouwen en zelfs (sommige) duinen kunnen vernietigd worden! Een soort vroege GTA.

31. Golden Axe III
Sega
1993
Hack 'N Slash
1-2 spelers (co-op)
Niet de beste uit de serie, maar degene waar ik het meeste plezier aan beleef. De verschillende routes die tijdens het spelen gekozen kunnen worden en de vele verschillende, toch wel simpel getekende omgevingen geven dit spel ook een eigen sfeer, met meer herspeelbaarheid.

30. Panorama Cotton
Success
1994
Rail Shooter
1 speler
Veruit de beste rail shooter op de Mega Drive. Vanwege de prijs heb ik deze alleen gespeeld op een emulator. Het is niet zo vloeiend als een modern spel, maar weet, samen met een paar andere games, de meeste special effects uit de console te halen, met een goede besturing toe.

29. Street Fighter II' Plus: Champion Edition
Capcom
1993
Fighter
1-2 spelers (versus)
Ergens toch wel een tijdsloze fighter, vanwege de turbo mogelijkheden en verschillende twee speler opties. De grootste zwakte van dit spel is het geluid, maar de strakke en vlotte besturing maken dat weer goed. Twaalf karakters zijn misschien niet veel, maar zijn allen formidabel.

28. Sonic The Hedgehog 2
Sega
1992
Platformer
1-2 spelers (co-op, versus)
Van alle "mascotte spellen" heb ik deze het vaakst gespeeld, samen met Super Mario Bros. 3 op de NES. Het mooiste van de Sonic spellen vind ik al die wilde heuvels en het momentum die aan Sonic (of Tails) gegeven kan worden. Toch is snel gaan niet altijd de beste optie!

27. The Super Shinobi
Sega
1989
Action-Platformer
1 speler
Flink gezakt in deze lijst, vooral door de vele andere games die ik heb leren kennen in de afgelopen jaren. Deze is wat trager en vereist precieze timing, maar zit bordevol leuke details en de besturing is aardig strak na deze geleerd te hebben. Toch een echte klassieker.

26. Chameleon Kid
Sega
1992
Platformer
1-2 spelers (om de beurt)
Deze is het meest vergelijkbaar met Super Mario Bros. 3 op de NES, vanwege hoe het speelt en de verwisselbare kostuums, dit keer d.m.v. maskers. Met meer dan 100 levels en geen passwords of saves, een taaie klus. Houd start ingedrukt tijdens het verliezen van het aller laatste leven.

25. Speedball 2
The Bitmap Brothers
1991
Sports (brutal)
1-2 spelers (versus)
De trage menu's geven een slechte eerste indruk. De soms wat vage hit boxes in het spel zelf een tweede, maar eenmaal gewend aan de besturing levert dit spel snelle en intense potjes. Het geringe team management zal sommige spelers weg jagen, maar dit is dan ook Speedball!!!

24. The Adventures Of Batman & Robin
Clockwork Tortoise
1995
Run 'N Gun
1-2 spelers (co-op)
Dit zou zomaar een arcade spel uit het begin van de jaren '90 kunnen zijn, maar het is de Mega Drive die dit allemaal tevoorschijn tovert. In het geheel genomen niet helemaal trouw aan de franchise, is dit een game op zichzelf. Frustrerend, niet kunnen rennen tijdens het werpen van projectielen!

23. Flashback
Delphine Software International
1993
Adventure-Platformer
1 speler
Een prachtig avontuur, absolute cyberpunk. Speelt als de originele Prince Of Persia op de PC, deze keer met high tech middelen, maar ook simpele voorwerpen, zoals b.v. stenen, waarmee vijanden afgeleid kunnen worden of dingen blijven activeren. Handig die inventory.

22. Zero Tolerance
Technopop, Accolade
1994
First-Person Shooter
1-2 spelers (co-op with System Link Cable)
Kan, als je twee Mega Drives, twee TV's, twee Zero Tolerance games en de System Link Cable hebt, met twee spelers tegelijk in co-op gespeeld worden. Dit is een verouderde first-person shooter, maar het avontuur is toch memorabel. Graag had ik toen (1994) de co-op geprobeerd.

21. Vampire Killer
Konami
1993
Action-Platformer
1 speler
De enige Castlevania op de Mega Drive, maar zeker niet één van de slechte uit de serie. Speelt een beetje als een mix tussen de eerste Castlevania op de NES en Super Castlevania IV op de SNES, en kan zich goed meten met beide. Ik speel liever als Eric Lecarde dan als John Morris.

20. I Love Mickey Mouse: Fushigi no Oshiro Daibouken
Sega
1990
Platformer
1 speler
Bekend als Castle Of Illusion. Een wat traag spel met de sfeer van een klassiek sprookje. Ondanks dat deze toch meer naar de echt jongeren (en Mega Drive beginners) is gericht, blijft het eens in de zoveel tijd doorlopen nog steeds leuk. Geen absolute topklasse, daarvoor is het net te simpel.

19. Bare Knuckle III
Sega
1994
Beat 'Em Up
1-2 spelers (co-op, versus)
Alles t.o.v. het vorige deel is een stap naar beneden, behalve de extra moves, de nieuwe energie meter voor de special moves, dat ze nu allen kunnen rennen en dat de dash moves nu drie keer sterker gemaakt kunnen worden (punten halen zonder levens te verliezen). Blaze + zwaard!

18. The Story Of Thor
Ancient
1994
Action-Adventure
1 speler
De eerste 8-bit/16-bit rpg-achtige game die ik heb uitgespeeld. Deze speelt eigenlijk meer als een soort Bare Knuckle game, maar in een klassieke avonturen setting, met quests om verder te kunnen komen en wat magie erbij. De manier van saven werkt veel beter dan in Light Crusader.

17. Contra: The Hard Corps
Konami
1994
Run 'N Gun
1-2 spelers (co-op)
De eerste keer dat ik dit spel in z'n geheel in actie zag (2019), viel mijn mond toch af en toe even open. Sommige boss fights zijn de beste van alle run 'n gunners op de Mega Drive, toch teveel om hier op te noemen. Ondanks alles mist deze een aantal mechanics die de volgende game wel bied.

16. Gunstar Heroes
Treasure
1993
Run 'N Gun
1-2 spelers (co-op)
De setting spreekt mij minder aan dan die van Contra, maar de vele extra moves maken dat helemaal goed. Ook zijn de hit boxes, zoals we dat gewend zijn van Treasure, van absolute topklasse en levert daardoor soms erg chaotische, maar altijd eerlijke battles op.

15. The Super Shinobi II
Sega, Megasoft
1993
Action-Platformer
1 speler
Voelt net als het eerste deel in het begin wat stroef aan, maar deze speelt dankzij de extra moves een stuk sneller. De hit boxes zijn ook verbeterd, ondanks dat ze al goed waren. Dit is in totaal genomen een heel mooi pakketje, met wat frustrerende momenten. Boss fights zijn verbeterd.

14. Ecco The Dolphin
Novotrade
1992
Action-Adventure
1 speler
Een avontuur als geen ander op de console, en het 8-bit en 16-bit tijdperk in zijn geheel genomen. Dit spel neemt je mee naar een andere wereld, wat jammer genoeg af en toe alleen onderbroken wordt door frustrerende momenten, maar geduld is een schone zaak. Moeilijk, maar de moeite waard.

13. NHL 98
High Score Productions
1997
Sports
1-4 spelers (co-op, versus)
Sportspellen uit het 8-bit en 16-bit tijdperk kunnen zich vaak niet meer meten met hun moderne varianten. Sommige zijn echter tijdsloos, ondanks de vaak verouderde graphics. De NHL serie is daar één van, en met het bieden van de meeste opties is deze de beste keuze.

12. Musha Aleste
Compile
1990
Shoot 'Em Up (vertical)
1 speler
Ondanks dat shoot 'em ups niet de games zijn waar ik het beste in ben, blijf ik toch af en toe terug komen naar het genre, meestal door de goede muziek, mooie graphics en snelle actie. Dit spel is één van de beste voorbeelden hiervan, waarin je heerlijk voort dendert op de intense muziek.

11. Alien Soldier
Treasure
1995
Run 'N Gun
1 speler
Qua besturing is er geen gelijke met dit spel op de Mega Drive, alleen de recente home brew game Tänzer (2019) is vergelijkbaar. Wat deze game beter doet zijn de graphics, art stijl en hoe het spel doorlopen wordt. Moet minstens één keer door iedere retro fanaat geprobeerd worden.

10. Toejam & Earl
Johnson Voorsanger Productions
1991
Roguelike
1-2 spelers (co-op)
Veel mensen begrijpen dit spel niet, en dat snap ik. Kado's open maken en vervolgens niet weten wat er gaat gebeuren is niet altijd leuk. Wat wel leuk blijft aan dit spel is de random world, die iedere keer een andere indeling heeft. De goede co-op, humor en gekke karakters dragen ook zeker bij.

09. Devil Crash MD
Tecnosoft (original NEC PC-Engine version by Compile)
1991 (original NEC PC-Engine version 1990)
Pinball
1-2 spelers (om de beurt)
Geen perfecte pinball game, maar wel heel erg verslavend (soms). Deze kan gemeen uit de hoek komen, zoals o.a. een draaiend plateau die de richting van de bal kan veranderen of hoe er soms een irritante draai aan de bal zit. Het hoort erbij, en de interessante mechanics maken alles goed.

08. Bare Knuckle: Ikari no Tekken
Sega
1991
Beat 'Em Up
1-2 spelers (co-op)
Eén van de beste soundtracks voor de Mega Drive, samen met Thunder Force IV en Skeleton Krew (mijn favoriet). Dit eerste deel is nog wat simpel, maar speelt, vooral met Blaze, lekker weg, vooral met die heerlijke tunes erbij. Het aantal vijanden tegelijk op het scherm is in deze het hoogst.

07. Chelnov
Data East
1992
Run 'N Gun
1 speler
Onverwachts ben ik deze game gaan waarderen. Ik was eerst niet onder de indruk toen ik een filmpje zag, maar al gauw begint het spel er mooi uit te zien (achtergronden). Heb het de kans gegeven (2018) en de besturing naar smaak ingesteld. Niet perfect (hit boxes soms), maar erg verslavend.

06. Bare Knuckle II: Shitou e no Chingonka
Sega, Ancient, H.I.C., Shout! Designworks, MNM Software
1992
Beat 'Em Up
1-2 spelers (co-op, versus)
Eén van de beste beat 'em ups ooit gemaakt, ongetwijfeld. Arcade games uit die tijd waren technologisch gezien misschien al verder, maar de herspeelbaarheid van deze blijft onaangetast. De muziek vind ik net wat minder dan die van deel één, maar de rest maakt alles goed (vooral Max).

05. Thunder Force IV
Tecnosoft
1992
Shoot 'Em Up (horizontal)
1 speler
Dit is een shoot 'em up dat aanvoelt als een waar avontuur, hoe verder je komt. Sommige eindbazen moet je vaker tegenkomen om ze neer te halen, en het dramatische einde dragen hier aan bij. Plus natuurlijk de besturing, graphics en muziek. Kan me geen Mega Drive voorstellen zonder deze.

04. Dragon's Eye Plus: Shanghai III
Home Data
1991
Puzzle
1-2 spelers (versus)
Niet de beste Shanghai game als ik het internet moet geloven, maar wel degene waar ik makkelijk toegang tot heb, op originele hardware. Dit is een spel waar je alle tijd voor kunt nemen en je toch aardig kan bezig houden. Alleen de muziek wordt gauw ééntonig.

03. Daimakaimura
Sega (original arcade version by Capcom)
1989 (original arcade version 1988)
Action-Platformer
1-2 spelers (om de beurt)
Ook een spel waar ik vaak naar kan terug keren. Niet zo mooi als het arcade origineel, maar speelt net zo goed, zo niet nog net iets beter. De muziek is verder ook intact. Dit is één van die games, die ik maar kan blijven spelen, totdat ik het heb uitgespeeld. Handig, oneindig veel continue's.

02. Yuu Yuu Hakusho: Makyou Toitsusen
Treasure
1994
Fighter
1-4 spelers (co-op, versus)
Sega's grootste fout was niet de 32X voor de Mega Drive, maar dat ze deze nooit buiten Japan hadden uitgebracht, behalve in Brazilië dan in 1999, via Tectoy. Absoluut de beste keus als multi-player game op de Mega Drive. De modus die unlocked moet worden via single player is ook top!

01. Road Rash II
Electronic Arts
1992
Racing
1-2 spelers (co-op, versus, om de beurt)
Deze zal mij nooit vervelen (behalve als ik alleen maar dit spel zou blijven spelen dan). Eindeloze wegen, random geplaatst verkeer dat van alle richtingen kan komen, het vechten en de wapens, de bike shop, patrouillerende politie, wedstrijd uit kunnen lopen, de coole heuvels etc. Master class!


TOP 5 ESSENTIALS
Spoiler: weergeven
Multi-Player Games (gemiddeld genomen):
05. Bare Knuckle II: Shitou e no Chingonka
04. NHL '98
03. Toejam & Earl
02. Gunstar Heroes
01. Yuu Yuu Hakusho: Makyou Toitsusen

Single Player Games (gemiddeld genomen):
05. Thunder Force IV
04. Ecco The Dolphin
03. The Story Of Thor
02. Daimakaimura
01. Road Rash II (deze game heeft multi-player, maar de single player speelt wel het beste)

Cheap Games (gemiddeld genomen):
05. Desert Strike
04. Street Fighter II: Champion Edition
03. Sonic The Hedgehog 2
02. NHL 96
01. Road Rash II


MIJN COLLECTIE (29-07-2019)
Spoiler: weergeven
Games:
l'Abbaye Des Morts (home brew)
Bare Knuckle: Ikari no Tekken
Bare Knuckle II: Shitou e no Chingonka
Bare Knuckle III
Burning Force
Chameleon Kid
Chelnov
Columns III: Taiketsu! Columns World
Contra: The Hard Corps (losse cartridge)
Crying: Aseimei Sensou
Daimakaimura
Desert Strike: Wangan Sakusen
Devil Crash MD
Dragon's Eye Plus: Shanghai III
Ecco The Dolphin
Ecco The Dolphin II
Ex-Ranza
FIFA International Soccer
Flashback
Gaiares
Golden Axe III
Gunstar Heroes
I Love Mickey Mouse: Fushigi no Oshiro Daibouken
Kuuga: Operation Code "Vapor Trail"
Lethal Enforcers (losse cartridge)
Light Crusader
Mega Lo Mania
Mickey Mania
Musha Aleste
Mutant League Football
Pit-Fighter
Road Rash II
Senjou no Ookami II
Sonic The Hedgehog 2
Space Harrier II
Speedball 2
Street Fighter II' Plus: Champion Edition
Super Fantasy Zone
Tanglewood (home brew)
Tänzer (home brew)
The Hybrid Front
The Story Of Thor
The Super Shinobi
The Super Shinobi II
Thunder Force IV
Toejam & Earl
Tougi Ou King Colossus
Ultracore (home brew, komt volgende maand)
Virtua Racing
Wani Wani World
Yuu Yuu Hakusho: Makyou Toitsusen

Consoles:
Japanse Mega Drive VA1 moederbord (los)
Japanse Mega Drive VA2 moederbord (complete set)
Japanse Mega Drive Mini (besteld)
Amerikaanse Genesis Mini (besteld)
Europese Super Nintendo Classic Mini

Accessoires & Items:
3x nieuwe Retro-Bit/Sega 6 Button Controllers (met Mega Drive aansluitingen, geen usb)
2x originele Sega 6 Button Controllers
Capcom Pad Soldier MD
4x Nuby Controller Extension Cables
2x Sega Tap (voor meer dan twee spelers)
2x RGB scart kabels (csync)
2x nieuwe AV kabels
2x nieuwe voeding/adapters
2x König audio kabels (van hoofdtelefoon mini jack naar stereo tulp stekkers voor versterkers)
1-UP Sega Console Cleaner + andere schoonmaakspullen
Open Source Scan Converter (revisie 1.6)
2x HDMI kabels (60hz 4K)
Streets Of Rage vinyl
Thunder Force IV vinyl
SEGA Mega Drive/Genesis: Collected Works
Japanse Mega Drive flyers
doosje met reserve chips voor originele Mega Drive consoles

Er lopen een olifant en een muis over een brug, zegt de muis tegen de olifant: "wat stampen we lekker he?"
Avatar gebruiker
jack-deejz
 
Berichten: 1044
Geregistreerd: 29 okt 2016, 14:11
Woonplaats: Groningen

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor segatarian » 29 jul 2019, 18:45

Jammer Jack, ik keek altijd graag naar je topic, ik miste je al.
maar als het niet uitkomt, is het natuurlijk logisch.
Wie weet vind je in de toekomst of van de winter nog wat tijd of zin.

leuke top 50, zit zeker moois bij en sommige japanse ken of heb ik niet.
verrassend voor mij om road rash 2 op nr 1 te zien staan.

thanks voor je bijdrage, het was altijd netjes geordend en ik heb veel geleerd over de verschillende megadrive soundboards
Hopelijk tot ziens!

Ben ook benieuwd naar je nieuwe hobby's, ik heb er ook altijd teveel :tongue1:
Avatar gebruiker
segatarian
 
Berichten: 4175
Geregistreerd: 22 dec 2013, 17:29
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor Flozem » 29 jul 2019, 18:59

Jammer inderdaad...

Je gaf vaak goede tips qua aanraders op de MD. Nu weet ik dat Road Rash 2 ook in mijn collectie thuis hoort.
Avatar gebruiker
Flozem
 
Berichten: 1121
Geregistreerd: 27 feb 2017, 10:09
Woonplaats: Susteren

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor Don Cannoli 79 » 31 jul 2019, 18:42

Thanks voor de interessante en toffe dingen in je topic man, heb het met veel plezier allemaal gelezen. Ik heb door dit topic ook nieuwe Mega Drive games ontdekt en nieuwe dingen geleerd over 1 van mijn meest favoriete consoles. Great !

Ook leuke lijst met favo games; Met name Crying (Biohazard Battle ) op nummer 43 kan ik erg waarderen. Vaak wordt deze game over het hoofd gezien. Een hidden gem die voor een leuke prijs is te vinden. Al zie ik de prijs van deze game de laatste tijd wel aardig stijgen.

Iig thanks
Avatar gebruiker
Don Cannoli 79
 
Berichten: 605
Geregistreerd: 30 jan 2016, 12:55

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor jack-deejz » 31 jul 2019, 19:53

segatarian schreef:Jammer Jack, ik keek altijd graag naar je topic, ik miste je al.
maar als het niet uitkomt, is het natuurlijk logisch.
Wie weet vind je in de toekomst of van de winter nog wat tijd of zin.

leuke top 50, zit zeker moois bij en sommige japanse ken of heb ik niet.
verrassend voor mij om road rash 2 op nr 1 te zien staan.

thanks voor je bijdrage, het was altijd netjes geordend en ik heb veel geleerd over de verschillende megadrive soundboards
Hopelijk tot ziens!

Ben ook benieuwd naar je nieuwe hobby's, ik heb er ook altijd teveel :tongue1:

Weet nog niet of ik ooit nog eens verder ga met dit topic, maar ik was al zo lang weg en ben ook niet van plan binnenkort hier iets te posten, dacht ik laat het even netjes weten.

Road Rash II zal voor vele een verrassende nr. 1 zijn denk ik en het is ook geen perfect spel, maar ik ben zo gewend aan die besturing en qua gewoon pure, relaxte fun is er bijna geen gelijke op de console. Maakt niet uit hoeveelste je word in een race, je krijgt altijd wat geld, behalve als je word opgepakt of de motor kapot is gegaan dan.

Nieuwe hobby's? Allemaal nog gewoon oude :wink: Soms moet het geld aan andere nodige dingen besteed worden. Ik heb trouwens wel wat van mijn andere hobby's op internet staan, zoals foto's en een stukje muziek, maar dat is allemaal jaren oud nu, en ik probeer ook al een aantal jaren een game project van de grond te krijgen. Lastig dat.


Flozem schreef:Jammer inderdaad...

Je gaf vaak goede tips qua aanraders op de MD. Nu weet ik dat Road Rash 2 ook in mijn collectie thuis hoort.

Hehe ik zie het ja, de game staat in drie lijstjes :innocent:


Don Cannoli 79 schreef:Thanks voor de interessante en toffe dingen in je topic man, heb het met veel plezier allemaal gelezen. Ik heb door dit topic ook nieuwe Mega Drive games ontdekt en nieuwe dingen geleerd over 1 van mijn meest favoriete consoles. Great !

Ook leuke lijst met favo games; Met name Crying (Biohazard Battle ) op nummer 43 kan ik erg waarderen. Vaak wordt deze game over het hoofd gezien. Een hidden gem die voor een leuke prijs is te vinden. Al zie ik de prijs van deze game de laatste tijd wel aardig stijgen.

Iig thanks

Bio-Hazard Battle/Crying is een hele goede shoot 'em up en doet zeker niet onder voor veel van de meer bekende shooters. Voor single player grijp ik toch vaker naar Thunder Force IV of Musha, maar deze probeer ik af en toe ook eens om verder te komen, net zoals Gaiares. Vapor Trail is een stuk relaxter vergeleken met al deze shoot 'em ups.

Prijzen lijken voor veel games te blijven stijgen. Kon ik een jaar geleden Monster World IV helemaal compleet voor nog rond de 100 euro vinden (iets meer), die is nu meer dan verdubbeld dacht ik zo. Ik heb ook het idee dat voor veel games de prijzen niet meer zullen zakken, beetje als de Neo Geo. Games als Panorama Cotton, Vampire Killer, Alien Soldier... denk het niet.

Er lopen een olifant en een muis over een brug, zegt de muis tegen de olifant: "wat stampen we lekker he?"
Avatar gebruiker
jack-deejz
 
Berichten: 1044
Geregistreerd: 29 okt 2016, 14:11
Woonplaats: Groningen

Re: Jackie's Mega Corner

Berichtdoor gekkehenkie » 03 aug 2019, 16:00

Jammer dat je stopt met dit topic maar ik kan het goed begrijpen. Ik las het altijd met veel interesse en ik heb er dan ook veel van opgestoken. Je laat in ieder geval een goed naslagwerk na en een grandioze afsluiter. Wel goed om te horen dat je door blijft gaan met verzamelen. Succes met je hobbies en wie weet tot de volgende keer.

Consider yourself a hero.
Avatar gebruiker
gekkehenkie
 
Berichten: 858
Geregistreerd: 14 maart 2014, 15:40

Vorige

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Top